«El Dr. Slump»: Neix l´Arale!

img_2032

Aquesta setmana publico una altra traducció personal d´un manga. Aquest cop he triat un de ben conegut per tothom. Es tracta de » El Dr. Slump» (1980), la primera obra llarga publicada per Akira Toriyama als anys ´80 a la mítica revista Shōnen Jump  de la editorial  Shūeisha.

La raó  per la  qual  he fet aquesta traducció ha sigut el motiu nostàlgic. Aquesta  va ser la segona sèrie japonesa d´animació que vaig veure sent conscient del que estava mirant. Savia que aquesta sèrie no era ni europea ni nord-americana, era japonesa. En aquell moment es va obrir tot un món per descobrir. D´altra banda si faig una referència a la versió en paper també cal tenir present que  fins ara no existeix una traducció  oficial en llengua catalana d´aquest manga tot  i que s´han editat dues edicions en castellà al nostre país per part de l´Editorial Planeta.

Per tant aquesta traducció no deixa de ser una reivindicació més per demanar una traducció oficial de les aventures de l´Arale en català ja que molts de nosaltres vam crèixer i vam aprendre aquest idioma veient  com realitzava les seves  bogeries per la Vil·la del Pingüí. A més TV3,  primer amb «El Capità Harlock «(1977) i després amb» El Doctor Slump» va continuar el camí iniciat per TVE a Sant Cugat quan va emetre les primeres emisions de sèries d´anime en català a principis d´aquella mateixa dècada.

 Així que és impossible oblidar les sèries mítiques de la Nippon Animation com «Banner i Flappi»(1979), «El bosc de Tallac» (1977), «La Família Robinson» (1981), «Tom Sawyer»  i com no sense oblidar-nos de «La petita Polon» (1977)  que feia de les seves a l´Olimp  abans que Arale  fes de les seves a la Vil·la del Pingüí. Tot un exercici de nostalgia abans del boom de la songokumania que va iniciar  el big bang del manga durant la dècada dels 90.

Sobre la traducció només cal dir que he mantingut els noms dels protagonistes del doblatge en català que va fer la traductora  Mercè Altimir en el seu moment per mantenir una coherència entre el que vam sentir a l´anime i la meva proposta de traducció amateur. D´altra banda  he catalanitzat el joc de paraules que fa l´Arale quan està llegint les sil·labes del  katakana quan en Sembei li està graduant la vista. En japonès diu kintama (ki-n-ta-ma) que equival més o menys a «pebrots» com a nom eufemístic dels testicles.

La traducció de les primeres vinyetes del manga.

img_2033

ARALE: Uu… Aaaaaaa… mmm

img_2035

ARALE: M´avorreixo…

SEMBEI: Que pesada! No hauria d´haver fet abans el cap!

img_2036

SEMBEI: Prova de moure una miqueta la mà dreta.

ARALE: Si!

img_2037

ARALE:  Apa!

img_2038

SEMBEI: Aaaaah!

img_2039

SEMBEI: Només l´havies de moure una miqueta!!!!!

ARALE: Se´t surten els ulls.

img_2136

SEMBEI: Uuuf… Creia que em moria…

img_2041

ARALE: No tinc pitrera…

SEMBEI: Calla!!

img_2042

ARALE: Hoio

img_2043

SEMBEI: Hm… L´he acabat…

ARALE: Bleeeeep!

SEMBEI: Deixar de fer aquestes coses!!

img_2044

SENBEI: Em faig por a mi mateix…

SENBEI: Ha estat senzill construir un robot com aquest.

ARALE: Doctor!!!

img_2046

ARALE: No puc volar!!!

img_2047

SEMBEI: No tens cap necessitat de volar!!

ARALE: No puc volar?

img_2048

ARALE:  Llavors podré treure míssils per la panxa!!!!

SEMBEI: No!!!

img_2049

ARALE: Com podria lluitar contra el mal?  Potser amb els meus encants femenins…

SEMBEI: Qui t´ha dit que hauràs de lluitar contra el mal!!!!

img_2050

ARALE: Eeeh?

SEMBEI: Què pasa.

img_2051

ARALE: No m´hi veig bé.

SEMBEI: Eh?

img_2052

ARALE: Et veig la cara estranya.

SEMBEI: Com pot ser això!

img_2125

SEMBEI: Això és?

img_2054

ARALE: Quins

img_2125

SEMBEI:  I això…

img_2126

ARALE: pe

img_2127

SEMBEI: No n´ha encertat cap… Aaah… I aquesta?

img_2130

ARALE: brots.

img_2131

SEMBEI: No pots fer aquest tipus de bromes!!

ARALE: ?

img_2133

img_2064

ARALE: Uau!! Es veu millor!!

img_2065

ARALE: Guaita! És  en King Kong!!!

SEMBEI: Bocamolla!!!!

  • TORIYAMA,Akira.1980.Doctor Slump volum 1 pàg. 05-10 .Shūeisha.Tòquio.
  • ESTRADA RANGIL, Oriol.2016. Songokumania. El big bang del manga.Edicions Xandri.Barcelona

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s